Ülkelerin kalkınmasında önemli derecede rol oynayan sektörlerin başında “madencilik sektörü” gelmektedir. Gelişmiş ülkelerin kalkınma süreci incelendiğinde madenciliğin itici gücünden yararlandıkları görülmektedir. Önemli üretim potansiyeline sahip olan mermer ve doğal taş sektörü endüstriyel anlamda Türkiye’de oldukça yenidir. Madencilik sektörü içinde mermer ve doğal taş sektörü son yıllarda gerek üretim gerekse de ihracat açısından önemli bir yer edinmiştir. Özellikle son dönemde büyük firmaların yapmış oldukları yatırımlarla birlikte entegre üretim yapan tesislerin de devreye girmesiyle işlenmiş mermer üretiminde büyük artış kaydedilmiştir. Uygulanmaya başlanan modern ocak üretim yöntemleri ve teknikler sayesinde, Türkiye dünya doğal taş üretiminde lider yedi büyük üretici ülkeden biri konumuna gelmiştir. Afyonkarahisar ilinde, yatırım ve üretim açısında mermer ve doğal taş sektörü ön plana çıkmaktadır. Afyonkarahisar ili ve özellikle İscehisar bu konuda Türkiye’nin en önemli mermer üretim merkezlerinden birisidir.

İnşaat sektörü ile yakından ilişkili olan mermer ve doğal taş sektörünün yükselen grafiğinin, inşaat sanayisindeki büyük atılımlara bağlı olarak artması beklenmektedir. Sadece iç piyasaya bağlı olamayan mermer ve doğal taş sektörü, yüksek ihracat potansiyeli ile yükselen sektörler arasındaki yerini sağlamlaştırmaktadır. Bölgesel düzeyde de olsa istihdam ve ekonomik katkısının gittikçe artması, yenilikçi ve yaratıcılığı teşvik etmesi açısından da kritik öneme sahip olduğu görülmektedir.

Günümüzde tüketim alanlarının (iç ve dış dekorasyon, merdiven basamağı, kaldırım taşı, dış cephe kaplaması vs.) çoğalması ile birlikte doğal taşlara olan talep de artmış ve en cazip sektörlerden biri haline gelmiştir. Mermer ve doğal taş sektörü, diğer sektörlere nazaran girdi maliyetlerinin düşük olduğu ancak işlenmiş ürünün katma değerin ise çok yüksek, olduğu bir sanayi yapısına sahiptir. Türkiye gibi mermer ve doğal taş ihracatının önemli bir kısmı blok satışına dayanan ülkelerde, bu durum önemli bir gelir atışına sahip olsa da doğal kaynakların tükenmesi açısından çok uzun vadede rezervlerin azalması veya tükenmesi gibi sorunlara neden olabilecektir. Çünkü petrol kömür, doğal gaz gibi tüm doğal kaynaklarda olduğu gibi mermer ve doğal taşlar da yenilenemeyen doğal yeraltı kaynaklardır. Dünya mermer ve doğal taş ticaretine yön veren ülkeler, piyasa şartlarına göre daha ucuza aldıkları ham blokları değişik yöntem ve teknikler ile işleyerek üçüncü ülke ve kuruluşlara çok daha yüksek fiyatlarla satmaktadırlar. Bu durum doğal kaynağın çıkarıldığı ülkelerde üretim ve satış artsa da elde edilen gelirin daha düşük kalmasına neden olmaktadır

23 Mart 2021, Salı 536 kez görüntülendi